Svátost eucharistie

Svátost eucharistie

SLAVENÍ EUCHARISTIE A SVATÉ PŘIJÍMÁNÍ

"Svatá eucharistie dokončuje uvedení do křesťanského života. Ti, kteří byli povýšeni k důstojnosti královského kněžství a biřmováním mnohem hlouběji připodobněni ke Kristu, se prostřednictvím eucharistie podílejí spolu s celým společenstvím na samotné oběti Pána" (KKC 1322).

Další materiály na Liturgie.cz (mše) Liturgie.cz (eucharistie mimo mši) a Pastorace.cz

SLAVENÍ EUCHARISTIE

Ke svátosti eucharistie čili ke svatému přijímání může přistoupit ten kdo je pokřtěn, na přijetí této svátosti byl připraven, nežije v těžkém hříchu ani není podroben nějakému církevnímu trestu, který by ho z této svátosti vylučoval, a pokud není svobodný či ovdovělý žije v církevně platném manželství.

Toto jsou jisté právní hranice pro účast na přijímání při slavení eucharistie, které však nemají setřít mnohem základnější skutečnost, že eucharistie je slavením společenství s Kristem a skrze něho slavením společenství s úplně všemi, i těmi nejposlednějšími a nejvyloučenějšími, jak to nádherně vykládá Raniero Cantalamessa v jednom ze svých kázání (ZDE).

Ke svatému přijímání jde člověk zpravidla při mši, které se účastní. Pokud by z nějakého důvodu byla v určitý den na mši dvakrát nebo vícekrát, může přistoupit ke svatému přijímání ještě jednou. Za základní se jinak považuje účast na mši jedenkrát týdně, v neděli.

Místa a časy pravidelného slavení eucharistie naleznete např. v sekci Pravidelné bohoslužby.

Další materiály na Liturgie.cz (mše) Liturgie.cz (eucharistie mimo mši) a Pastorace.cz

PŘÍPRAVA K PRVNÍMU PŘIJÍMÁNÍ

K prvnímu svatému přijímání se připravují většinou děti v mladším školním věku v rámci setkávání dětí na faře.

Pokud byl někdo pokřtěn jako dítě a pak po léta svoji víru nepraktikoval, k prvnímu přijímání se pak připravuje podobně jako ti, kdo se v dospělosti připravují na křest (viz část Svátost křtu - Křest dospělého).

Pokud někdo víru praktikovat začal a pak se na čas od Boha či od církve odklonil, základním krokem přípravy na nové přijetí eucharistie je pak slavení svátosti smíření (viz část Svátost smíření).